PRATITE SVOJU POŠILJKU
KONTAKTPON-PET 08:00h-20:00h
Besplatna dostava iznad 39,82 EUR

AROMA DIFUZORI – PRIRODNA ZAŠTITA ZA VAŠU OBITELJ

AROMA DIFUZORI – PRIRODNA ZAŠTITA ZA VAŠU OBITELJ

Zima i hladno vrijeme iznova sa sobom donose razne izazove za naše zdravlje, pogotovo u ovoj posebnoj, 2020. godini. Kako na posve prirodan način pripremiti svoj dom i imunitet na sve što nam zima sprema, saznajte u ovom tekstu.

 

Svake jeseni i zime iznova se susrećemo s istim izazovima što se tiče našeg zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog. Kraći dani i manje sunčeve svjetlosti znače manje vitamina D čije pak pomanjkanje može dovesti do veće sklonosti prehladi, bržem umaranju, anksioznosti pa i depresiji.

Ne samo da su dani kraći već se i temperature smanjuju odnosno zrak postaje hladniji, a to također utječe na naš organizam i imunitet. Osim što se naši ekstremiteti teže zagrijavaju (stopala, šake) najosjetljiviji postaju dijelovi tijela koji su najizloženiji hladnoći: nos, čelo, uši. Drugim riječima, veća je vjerojatnost prehlade, upale sinusa i/ili uha.

A kada je vani hladno, najdraže nam je dan provesti u toplini našeg doma uz šalicu čaja ili kave, zar ne? Međutim ni u vlastitom domu nismo u potpunosti sigurni. Provodeći više vremena u zatvorenom prostoru povećava se naš kontakt s kućnim alergenima, posebice grinjama, ali i sa respiratornim virusima. Grijanje isušuje zrak koji udišemo što nažalost najviše pogađa alergičare i astmatičare pa oni nemaju predaha tijekom cijele godine.

Grinje u kući

No, bez obzira na sve navedeno zima ne treba biti negativna i depresivna! Baš naprotiv! Sada kada znamo što nas očekuje, možemo unaprijed pripremiti svoj dom i organizam na ove jesensko-zimske izazove i to prirodnim putem: aroma difuzori i aromaterapija Bertin su izbor za zimu.

Što su aroma difuzori, kakve vrste postoje, te kako nam mogu pomoći u jačanju imuniteta i borbi protiv zimskih zdravstvenih izazova saznajte u nastavku.  

 

 1. ŠTO SU AROMA DIFUZORI

Riječ difuzor zapravo dolazi od riječi difuzija što općenito znači proces kojim se širi neka tekućina ili tvar, drugim riječima, raspršuje se. Dakle difuzore možemo nazvati i raspršivačima. S obzirom da ovdje govorimo o aroma difuzorima ono što raspršuju su arome(mirisi) odnosno esencijalna ulja, a aromaterapija je metoda liječenja kontroliranim korištenjem esencijalnih ulja.

Difuzori koje vam predstavlja Berta su naprave za kućnu uporabu namijenjene raspršivanju esencijalnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Te kapljice se raspršuju u mikroskopski sitnim veličinama zbog čega liče na oblak, odnosno maglicu. Mikro sitne kapljice esencijalnih ulja zbog svoje malene veličine mogu direktno prodrijeti kroz pore naše kože i doći do alveola u plućima čime se pospješuje ljekovitost i učinkovitost esencijalnih ulja koja nam pak olakšavaju simptome zdravstvenih problema poput prehlade i gripe, upale sinusa, glavobolje, nesanice, nemira ili ih čak u potpunosti preveniraju.

Difuzor protiv bolesti

Velika prednost difuzora jest činjenica da oni ne zagrijavaju esencijalna ulja pa ne dolazi do njihove razgradnje. Ulja se u cijelosti raspršuju u sitne kapljice, to jest, ne dolazi do razdvajanja ulja na hlapive i manje hlapive spojeve što nam omogućuje da u potpunosti iskoristimo njihova ljekovita svojstva.

Aroma difuzori osim što pogoduju našem zdravlju također i šire prekrasan miris u prostoru u kojem boravimo stoga su korisni i kod ublažavanja neugodnih mirisa (npr. miris od kuhanja), pogotovo u manjim prostorijama.

Difuzori se razlikuju prema različitim vrstama, oblicima i veličinama. Ne smijemo ih miješati s ovlaživačima zraka jer difuzori su posebno dizajnirani za miješanje esencijalnih ulja s vodom u spremniku za vodu i difuziju te tako pružaju učinkovit način da u potpunosti iskoristimo sve aktivne komponente esencijalnih ulja.

 

 1. VRSTE AROMA DIFUZORA

Postoje 4 vrste aroma difuzora, a razlikujemo ih po načinu rada:

 1. Difuzor sa svijećom, način rada: svijeća (toplina)

Ovo je najklasičniji difuzor i njega ste zasigurno već koristili i većina nas ima ga doma, iako ga vjerojatno ne koristimo u svrhu aromaterapije već više radi dekoracije i ugodne atmosfere koju stvara.

Kao što samo ime govori, ovaj difuzor koristi toplinu svijeće za isparavanje esencijalnih ulja. Može biti raznolikih oblika, a u kombinaciji s treperavim svjetlom svijeće stvara ugodnu atmosferu u svačijem domu.

Ova vrsta difuzora uopće ne koristi električnu energiju te ga čini ekonomičnijim od ostalih, međutim način rada mu je toliko jednostavan da ne može kontrolirati samu difuziju i intenzitet esencijalnih ulja.

Također, zbog načina rada nisu prikladni za upotrebu na bilo kojem području gdje je korištenje otvorenog plamena zabranjeno.

 1. Ventilatorski difuzor, način rada: isparavanje (zrak / ventilator)

Ventilatorski difuzori rade tako što isparavaju ulja, odnosno, prvo morate kapnuti nekoliko kapi esencijalnog ulja u apsorpcijski jastučić u difuzoru koji potom isparava ulje tako da ga ventilator unutar difuzora raspršuje.

Postoje i tzv. osobni modeli ovakvih difuzora u obliku privjesaka, narukvica, i sl., međutim zbog svoje malene veličine su toliko jednostavni da ne koriste ventilator već samo puštaju da prirodni protok zraka iz okoline raspršuje ulje. Njihova pokrivenost je relativno mala - osvježit će zrak neposredno oko vas, što ih čini idealnima za manje prostore kao što je ured ili za putovanja.

Koliko god zvučalo praktično, ovakav način rada podrazumijeva slabo raspršivanje odnosno ograničava se područje djelovanja čime se može umanjiti terapijska učinkovitost esencijalnih ulja.

 1. Klasični difuzor ili nebulizator, način rada: sila / atomizacija

Difuzor ove vrste naziva se i klasičnim difuzorom te ne zahtijeva upotrebu vode nego samo esencijalna ulja koja pomoću raspršivača atomizira u sitne čestice, a one se potom rašire u zrak. S obzirom da kod nebulizatora ne razrjeđujemo ulja vodom, maglica koju raspršuje može biti vrlo moćna zbog veće koncentracije ulja.

U spremnik nebulizatora ulijemo nekoliko mililitara esencijalnog ulja, te ga uključimo. Kada se prostorija ispuni mirisom do one mjere koja vam odgovara, difuzor isključimo. Ova vrsta difuzora troši dosta esencijalnog ulja te se koriste na kraće periode: nekoliko puta dnevno, po par minuta.

Nije potrebno da su uključeni cijeli dan jer u tom slučaju možete potrošiti i po nekoliko bočica esencijalnog ulja dnevno, a povećana koncentracija ulja u prostoru može nadražiti vaš dišni sustav.

S obzirom da je koncentracija ulja kod ove vrste difuzora najveća, najpogodniji je za veće prostore. S druge strane, obično je veći od ostalih vrsta, a i potrošnja ulja je veća nego kod drugih difuzora.

 1. Ultrazvučni difuzori, način rada: ultrazvučna vibracija

U ovu vrstu difuzora se uz esencijalna ulja dodaje i voda pa mogu djelovati i kao mali ovlaživači zraka za manje prostore. Odmah je bitno napomenuti da učinkovitost ovlaživanja zraka uz pomoć difuzora teško da možemo usporediti s pravim ovlaživačima jer oni troše vodu u litrama, dok kod difuzora potrošnju vode mjerimo u decilitrima.

Ultrazvučni aroma difuzor zapravo radi na vrlo jednostavan način: u vodu dodate esencijalna ulja te difuzor ultrazvučnim vibracijama razbija nastalu kombinaciju u sitne čestice i raspršuje ih u obliku maglice – mješavine vode i esencijalnih ulja.


 

U današnje vrijeme najviše se koriste zadnje dvije vrste difuzora koje smo spomenuli: klasični (nebulizatori) i ultrazvučni.

Za prostore iznad 60m2 najčešće se preporučuju klasični difuzori jer brže ispune prostor molekulama esencijalnih ulja s obzirom da u kraćem vremenskom roku mogu procesirati više ulja, ali upravo se zbog toga nebulizator preporuča koristiti više puta kroz dan i u kraćem vremenskom periodu da ne dođe do previsoke koncentracije ulja u zraku.  

Ultrazvučni difuzori se mogu koristiti za prostore manje od 60m2 i ono po čemu se međusobno razlikuju je kapacitet spremnika vode, međutim on je bitan za vrijeme rada, a ne kvadraturu prostora u kojem se koriste. Kada se voda u spremniku potroši difuzor automatski prestaje s radom, osim ako u međuvremenu ne dolijete vodu i ulja.

 

Koja vrsta difuzora je za vas ovisi o veličini prostora u kojem ga namjeravate koristiti. Bilo koju vrstu difuzora da kupite, uvijek trebate imati na umu vrlo jednostavnu činjenicu: što je veći prostor, trebat ćete više esencijalnih ulja. I to ne par kapi više, nego često i mnogostruko više.

Berta se na temelju vlastitog istraživanja i iskustva odlučila za ultrazvučne difuzore, a zašto i koje su točno prednosti i mane takvih difuzora pročitajte u tekstu koji slijedi.

 

 1. ULTRAZVUČNI AROMA DIFUZORI

Kod odabira proizvoda uvijek imamo na umu njihovu cijenu i kvalitetu, ali i širinu njihove uporabe. Ultrazvučni aroma difuzori cjenovno su prihvatljivi, a kvalitete i prednosti koje nam nude, ali i nedostatke koje skrivaju, detaljno smo opisali u nastavku.

 • SVE ŠTO TREBATE SU VODA I ESENCIJALNA ULJA

Kao što već znamo, u ultrazvučnim difuzorima koristi se voda: obična ili destilirana, zapravo je svejedno, ali preporuka je destilirana voda jer su manje šanse da će se u difuzoru skupiti kamenac pa mu tako produžujete životni vijek.

Miješanjem vode i esencijalnih ulja većina ultrazvučnih difuzora udvostručuje svoju uporabu jer se u manjim prostorima mogu koristiti i kao mini ovlaživači, što ih čini izuzetno korisnima u zimskim razdobljima kada se zbog grijanja isušuje zrak u prostoru u kojem živimo.

Oštrina zraka koju udišemo tijekom spavanja može naštetiti našem dišnom sustavu i iziritirati ga do te mjere da čak može rezultirati i pojavom hrkanja. Difuzor u ovome slučaju može pomoći jer emitiranjem pare u prostor ublažuje oštrinu zraka koji udišete, a još ako koristite i određenu kombinaciju esencijalnih ulja, može pomoći ne samo kod hrkanja, već i kod drugih problema vezanih za dišne puteve ili spavanje.

Ultrazvučne difuzore možete ostaviti da rade praktički cijeli dan ili preko noći, pa čak i u dječjoj sobi te ne morate brinuti oko prevelikog zasićenja zraka esencijalnim uljima jer voda ublažuje njihovu koncentraciju, a para ih umjereno raspršuje u prostor.

Ultrazvučni difuzor

 

 • MOŽETE KORISTITI I HIDROLATE

Druga prednosti ovih difuzora jest mogućnost korištenja hidrolata. Hidrolati, također poznati kao cvjetne vodice, nusproizvodi su destilacije biljnog materijala prilikom proizvodnje esencijalnih ulja i mogu se, kao i esencijalna ulja, koristiti u terapeutske svrhe.

Hidrolati se, za razliku od esencijalnih ulja, mogu koristiti odmah: nema potrebe za razrjeđivanjem, a dodavanje drugih sastojaka je opcija, ne nužnost. S obzirom na njihovu blagost, nema straha od pogrešnog doziranja ili prevelike koncentracije mirisa u zraku što ih čini idealnima za osobe s osjetljivim dišnim putevima ili za bebe.

 Hidrolati ili cvjetne vodice

 

 • IDEALAN ODABIR AKO IMATE DJECU I KUĆNE LJUBIMCE

Kada razmišljamo o našim članovima obitelji koji su najosjetljiviji, uvijek pazimo da proizvodi koje nudimo odgovaraju i njihovim potrebama.

Baš iz tog razloga je ultrazvučni difuzor Bertin idealan odabir za obitelji s malom djecom ili bebama jer takva vrsta difuzora, zbog miješanja s vodom, postiže manje koncentracije esencijalnih ulja u prostoru što ne mora biti nedostatak već prednost ukoliko u prostoru borave djeca.

Osim toga, ultrazvučni difuzori su u odnosu na klasične (nebulizatore) puno tiši te mogu biti uključeni dok radite, čitate, opuštate se ili spavate, a mnogi modeli su opremljeni svjetlima koja imaju jednu ili više boja koje se izmjenjuju. Dok difuzor radi, radi i svjetlo što vam može i smetati ako volite potpuni mrak u spavaćoj sobi. Ipak, kada se radi o djeci, neprestano svjetlo nije nužno nedostatak. U tom slučaju difuzor može poslužiti i kao mala noćna lampa uz koju će se vaše dijete osjećati sigurnije i lakše zaspati.

I za kraj, ako vas brine jer imate zaigrano dijete ili kućnog ljubimca ili njih nekoliko,  ni to nije problem. Većina ultrazvučnih difuzora je napravljena od materijala kao što su drvo ili plastika te nisu tako lako salomljivi, a upravo zbog toga su i vrlo laki za čišćenje i održavanje.

Difuzori i djeca i kućni ljubimci

 

 • PRAVA KOMBINACIJA ZA JAK IMUNITET

Na početku ovog članka spomenuli smo da ultrazvučni aroma difuzori koriste mješavinu vode i esencijalnih ulja za svoj rad i šire ih u obliku mikro sitnih kapljica koje naše tijelo, zbog njihove malene veličine, može lakše apsorbirati kroz pore na koži ili jednostavno udisanjem. Međutim, imajte na umu da je bitno koristiti kvalitetna i provjerena ulja kako bi njihov učinak na vaše zdravlje bio pozitivan i što učinkovitiji.

Esencijalna ulja

Kada se esencijalna ulja doziraju kroz aroma difuzor prvo što se osjeti i primjećuje je ugodan miris u zraku. Hladna magla nastala iz difuzora ne samo da uklanja neugodne mirise i grinje već može pročistiti zrak oko difuzora smanjujući količinu uobičajenih bakterija. Vaš dom je istovremeno ispunjen ljupkim mirisom i kvalitetnijim zrakom.

Nadalje, neka istraživanja pokazuju da difuzor može smanjiti određenu vrstu bakterija i gljivica u kući. Postoje esencijalna ulja koja imaju antivirusna, antifungalna i antioksidativna svojstva pa se pravom kombinacijom tih ulja utječe na sastav zraka i na broj bakterija i gljivica u prostoru čime se sprječavaju problemi sa zdravljem.

Ovisno o tome koje vrste esencijalnih ulja koristite i kako ih kombinirate, maglica koju difuzor raspršuje u vaš dom može imati različite učinke: od pročišćavanja zraka koji udišete, relaksacije i pomoći pri spavanju, preko smanjenja stresa i tjeskobe pa sve do jačanja imunog sustava. Vi ste ti koji birate što želite i u kojoj količini želite i to je čar kod aroma difuzora!

 

 • IMAJU LI UOPĆE ULTRAZVUČNI DIFUZORI MANE?

Kada u Berti istražujemo neki proizvod testiramo i gledamo njegove dobre i loše strane kako bismo vam mogli dati najbolji savjet oko kupnje, bez skrivenih zamki. Imaju li ultrazvučni aroma difuzori mane i koje su, saznajte u nastavku!

Citrusna esencijalna ulja su zbog svog sastava štetna za difuzor jer kiseline u tim uljima mogu djelomično korodirati dijelove uređaja. Štoviše, tijekom vremena se na svim modelima difuzora stvara masna, smolasta naslaga kao rezultat korištenja bilo koje vrste esencijalnih ulja, ali za oba spomenuta problema postoji rješenje. Difuzor je potrebno, kao i sve uređaje, održavati i čistiti. Hoće li to biti jednom mjesečno ili jednom tjedno, ovisi o učestalosti korištenja.

Za čišćenje masne naslage jednostavno će vam biti potreban etanol: stavite ga u difuzor i miješanjem isperite.

Osim od naslaga ulja, ultrazvučne difuzore potrebno je povremeno očistiti i od kamenca, a to ćete najbolje učiniti tako da u 1 dl vode stavite dvije žličice (čajne) limunske kiseline. Tu otopinu potom ostavite da djeluje u difuzoru otprilike dvadesetak minuta, te ga isperite vodom.

 

Uvjetni nedostatak ultrazvučnih aroma difuzora je što nisu pogodni za veće prostore, no i tom nedostatku možemo lako stati na kraj – u difuzor jednostavno treba stavljati veću količinu esencijalnih ulja ili ga pak prebaciti u drugi dio prostorije.

Također, ultrazvučni difuzori tijekom nekoliko sati neprestanog rada esencijalna ulja ne raspršuju ravnomjerno u prostor: u početku će koncentracija biti veća, a kako difuzor dulje radi, tako se smanjuje količina molekula esencijalnih ulja u maglici. Ukoliko cijelo vrijeme želite jači intenzitet mirisa esencijalnih ulja u domu, nakon otprilike sat-dva vremena u difuzor dodajte još nekoliko kapi esencijalnih ulja.

Imajte pritom na umu da je za terapeutsko djelovanje difuzor bolje koristiti više puta dnevno ali kroz kraće razdoblje, nego cijelo vrijeme istu koncentraciju. Upravo zato ovaj nedostatak ultrazvučnih aroma difuzora ne mora biti nedostatak već prednost – možete ga uključiti i zaboraviti na njega.

 

 1. KOJI JE BERTIN SAVJET?

Uz toliki izbor aroma difuzora nesumnjivo ćete naći onaj koji savršeno odgovara baš vašim potrebama i pripremiti svoj dom i obitelj na jesen i zimu. Svi difuzori koje smo spomenuli rade na potpuno siguran i prirodan način, a u kombinaciji s kvalitetnim esencijalnim uljima jednostavno su i ugodno rješenje da poboljšate zdravlje vaše obitelji.

Ako imate veći stan ili kuću, vjerojatno će vam biti potreban moćan difuzor za pokrivanje većeg prostora pa je nebulizator vaš najbolji izbor.

Ako ste pak među onima koji dosta putuju i želite mali osobni difuzor ili jednostavno želite osvježiti prostor oko svog uredskog stola, vama će idealan model biti manji difuzor koji radi na princip isparavanja.

Za one kojima nije toliko bitna koncentracija ulja u prostoru već tražite u potpunosti prirodan, ali i romantičan aromaterapijski tretman, difuzori svijeća savršeni su izbor.

I ako ste među onima koji traže difuzor za nešto manje prostore kao spavaću sobu, kupaonicu ili ured te istovremeno imate članove obitelji koji su osjetljivi na jake mirise, sve što biste mogli poželjeti je ultrazvučni aroma difuzor.

Vesela obitelj

Opustite se ove zime i svoj dom pretvorite u oazu wellnessa i zdravlja jer, čist i zdrav dom je sretan dom!

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objavljivanja

Što pretražujete?

Vaša košarica